15.5.11

Jiehkevarri (1834moh) med tur opp og ned Blåisen: en av sesongens beste sløsjturer i nokså storslått omgivelse....

Nasjonal fjellsportsamling i Lyngen dag 2: Været var såpass fantastisk at mange av de rundt 60 deltakere hadde lyst til å prøve seg på Jiehkkevarri. Forskjellige ruter ble planlagt, normalveien via Holmbuktinden, hele traverse, tur opp sydvestbreen og ned Holmbuktinden. De fleste valgte ruten via sydvestbreen. Jeg hadde valgt den teknisk sett vel mest krevende breeruten via Blåisen og guidet som "lokal kjent" 9 stykker opp og ned Blåisen. Nok en dag med steikende sol og varme, blå himmel hele veien! Snø og bra skiføre fra ca. 200 moh. Bresprekkene var godt dekket med snø, noe som medførte at vi bestemte oss for å renne ned via Blåisen også. På tur opp ble tauet bare brukt et kort stykket gjennom brefallet for ordens skyld, ellers anså jeg det som forsvarlig å gå (og særlig å kjøre!!) uten tau, selv om Jan Børre og Leif (som gikk opp via Holmbukttinden) syntes at dette så litt uryddig ut på Blåisen....(sånn er det nå med anarkigenerasjonen, smil!). Definitivt en av sesongens fineste sløsjturer, nokså bra skiføre hele veien foruten selve påatået på toppen (her var det litt hardt). Takk for turen til Claudia, Denise, Sigurd, Tomas, Petter, Henning, Kristian, Rolf!


Nok en dag med fint vær: teltleir ved fjæra nederst i Goverdalen...


Igjen skibæring til rundt 150moh i dag.....


Dagens rute ligger rett foran oss....


i fint driv opp....


"The Stokmarknes machine" Petter hjelper til med å sparke spor opp i renna før man kommer til breen...


Ankomst på breen: Kristian og Petter.....


Henning er så langt fornøyd med dagens tur....


etter et stykke på breplatå kommer man til et brefall før toppens vidtstrakte platå nåes...


på tur opp brefallet....


Christoph, Tomas og Sigurd nyter en velfortjent Jægermeister på toppen....


Gruppebilde på toppen: Rolf, Christoph, Claudia, Petter, Kristian, Henning, Tomas, Denise og Sigurd (som ikke kan la det være med snikreklame for Atomic....): takk til hele gjengen, en fin opplevelse å være på tur med dere! 6 av oss 9 stykker var for første gang på Jiehkevarri i dag!


Lakselvtindane....


Sigurd med full gass i velkjent stil på tur ned.....


Claudia nærmer seg breefallet....


Henning.....

Kristian ser fornøyd tilbake til breefallet: terrenget er bra oppkjørt nå.....


gruppen tar seg en siste kosepause.....


Midnatt i teltleir.....


Mange ruter fører til Jiehkkevarri (1834moh), Troms tak. Se også tidligere turbeskrivelser fra traversen, sommertur via Holmbuktinden og tur opp via vestrennen "Haralds håp". Dagens rute gikk opp og ned Blåisen. Dette er i utgangspunktet en krevende rute via en bre med en god del sprekker og du bør ha fult breutstyr med tau, sele, isøks og stegjern med deg. Forholdene var meget gode i dag, noe som gjorde at det i utgangspunktet ikke var behov for tau en gang. Meget fine føreforhold med sløsj gjorde at vi rente ned samme veien og dette er nok en av Jiehkkevarris fineste nedkjøringer (om ikke den fineste!). I starten følger du sommerruten mot Holbukttinden. Så går det videre rett mot Blåisen. Via en ca. 35 grader bratt renne kommer du deg opp på breen på dens orografisk høyre sida. Terrenget blir slakere her ein stund og du får nyte et stort breplatå før du kommer til breefallet. Igjen 30-35 grader bratt terreng her og en god del bresprekker! Så rett valg av ruten og bruk av breeutstyr ved behov er meget viktig! Etter brefallet kommer sjarmøretappen mot toppen som strekker seg litt, her er tåke nok det eneste problem som kan være til hinder.....I alt ca. 1800 høydemeter, turen kan godt klares i løpet av 7-8 timer, hvis du vil....