16.5.11

Sfinx (1280moh): alpin Lyngeklassiker med klyving langs smal og utsatt toppegg.....

Nasjonal fjellsportsamling i Lyngen dag 3: Med Marja og Øystein på tur til Lyngenklassikeren Sfinx (1284moh) via Ellendalen. Turstart i fint vær, men etter hvert tilsykende og en del lavere skyer. Skiføre fra ca. 150-200moh. Foruten isøks og stegjern hadde vi ikke sikringsutstyr med, slik at Øystein og Marja valgte å snu ved crux på toppegga (ca. 50 grader bratt, utsatt, smal, stein og laus snø)....forfatteren valgte å gå videre likevel, bare bevæpnet med isøks og uten stegjern og kom seg bra til toppen og ned igjen....snøen på toppegga var imidlertid såpass råtten i dag at det ikke hadde vært feil med litt sikringsutstyr, siden du rett og slett ikke har lov til å falle her....finfin og alpin tur, sikjøringen er her definitivt ikke det som er mest viktig. Takk for turen til Øystein og Marja!!


Siste forberedelser på parkeringsplassen....


første stykket opp mot Ellendalen gikk vi med noen andre som skulle videre til Ellendalstinden: Her har Øyvind funnet ut at det er på tid å ta på fellene....


Øystein på tur mot Ellendalstinden, Ellendalen med Nallangaisi og Sfinx ligger på ve. sida....


Nallangaisi og Sifnx: to alpine Lyngeklassiker. Turen opp mot Sfinxen følger til vanlig eggen som viser mot høyre.....


blikk tilbake til Ellendalen: tilskyende etter hvert....


snart er vi kommer til skardet som ligger mellom Ellendalen og Steindalsbreen...


Steindalsbreen....


fra toppen mot Goverdalen.....


på toppens platå med blikk mot Nallangaisi......


Øystein og Marja ved skidepot på ca. 1150moh.....


Dette er ruten som jeg gikk


Parkering ved et grustak rett ved Ellendalen. Herfra går det sti langs bekkens nordsida gjennom skogen. Forbi Ellendalstinden går det så til skardet mellom Imagaisi og Ellendalstinden, terrenget blir inimellom kortvarig oppimot 30 grader bratt. På Steindalsbreensida går det fint opp på ski helt til 1150moh mot toppen. Her er det definitivt skidepot.
Jeg gikk videre rett på fjellets rygg til toppen: en bratt snøbakke med noen korte klatrepartier gjennom stein følger. Terrenget er bratt, inimellom ca. 50 grader og eggen er utsatt og smal. Det er ikke lov til å falle her. Alt etter forhold kan det være behov for isøks og stegjern, og de fleste bruker tau her. Jeg gikk i dag bare med isøks og uten tau, men følte likevel at dette var litt på kanten, siden snøen opp og ned egga var helt råtten......snakket seinere med Jan Thomas om ruten. Han har også gått min rute tidligere og da med tau, likeså som Vegård for noen dager siden. Han har imidlertid funnet en lettere rute hvor det ikke er behov for tau. Denne ruten går rundt turens crux, den bratte knausen, på hø. sida i bratt snø. (se Jan Thomas foto, jeg har både tegnet inn min rute på fjellryggen og hans rute i fjellsida. Terrenget ser på bildet ikke så bratt ut som den er i realiteten).
Turen har en distanse på ca. 7-9 km (en vei) og det er i alt ca. 1200 høydemeter. Det som gjør Sfinxen så tiltrekkende er ikke skikjøringen (litt for lang anmarsj), men beliggenheten mellom Ellendalen og Steindalen med Steindalsbreen og mange fantastiske alpine topper rundt. Ikke minst frister egga til toppen med litt alpin klatring....så turen anbefales i hvert fall til alle toppturentusiaster med litt mer alpin innfallsvinkel! Vi brukte i dag litt mer enn 6 timer frem og tilbake....