21.1.12

Gaskagaisi (P. 1235 Mellomdalen): sol og bra skiføre, men i økende grad vindpakket snø i leheng....

Kjempefin topptur med Petter og Kent Hugo på Gaskagaisi via Mellomdalen i dag. Men topphenget er over 300 høydemeter brattere enn 30 grader (inimellom oppimot 40 grader) og snøen der begynner til å bli vindpakket. Mens vi tok oss opp og ned, observerte vi hele tida at fersk vindtransportert snø la seg på nordhenget, slik at det ikke tror at denne toppen fortsatt kan anbefales de nærmeste dager. Vi løste et lite og tynt miniflak på et bratt heng ut allerede i dag, ikke farlig for oss i dag, for tynt og lite ennå, men dette viser at snøen pakker seg og vi hadde faktisk forventet at dette kunne skje akkurat på denne plassen. Vi vurderte situasjonen allerede i dag ganske grundig og gjentatte ganger og hadde det vært bare litt mer vindpakket, så hadde vi snudd. Vær obs på bratte leheng med eksposisjon vest og nord de nærmeste dager, her blir det økende skredfare nå! Det ser for øvrig også ut til å være skiføre på 1202, men litt mer vindpåvirket og lite pudder på topphenget der.

I alt ca. 1200 høydemeter, vi brukte ca. 5 timer i dag. Fantastisk vær med sol og blå himmel. Bris fra sørøst. Greie føreforhold rett fra perkeringsplass i Lavangsdalen, bare nederst litt skare. Takk for turen til Petter og Kent Hugo!


Kort etter turstart fra parkeringsplassen i Lavangsdalen. Utsikt mot Andersdalstinden og Stortinden...


Mellomdalen. Gaskagaisi (1235moh) dykker opp på horisonten...


Petter på tur opp, grei skiføre. Pernilsfjellet i bakgrunnen....


dagens første solstråler på toppene omkring....


med zoom på Kveita, Holmbuktinden og Jiehkkevarri.....


terrenget blir bratt etter hvert fra ca. 800 moh....


vi valgte i dag å ta skiene på sekken i de bratteste partiene, dette var like greit...


Petter....


bratte bakker mot toppen....


fin utsikt mot Lyngen....
Petter nærmer seg toppen....


Sola er tilbake....


Kent Hugo og Petter koser seg i sola. Ikke akkurat sommertemperaturer i dag, men likevel deilig...men vi venter litt til til det blir bar ovekropp på toppen...smil...


Dette er ruten som vi tok opp og ned. Det er en stor parkeringsplass på hø. sida av E8 nå du kommer fra Tromsø. I starten er det litt kratt og skog i Mellomdalen, men terrenget blir snart åpen. Litt slakt terreng der også, men oftest akkurat passelig for å få gli ned. Nordhenget på Gaskagaisi 1235moh er fra 900 moh til toppen gjennomgående brattere enn 30 grader, lange avsnitt med 35 grader og noen avsnitt med oppimot 40 grader. Så dette er nok en utfordrende topp, hvor det kan gå store ras og situasjonen må vurderes nøye. Jeg vil tro at Gaskagaisi er en ypperlig vårskitopp. Som alternativ til renna kan du på tur opp gå på ryggen, den er mindre skredutsatt, men i så fall må du ta skiene på sekken. Isøks og stegjern anbefales å ha med. I alt ca. 1200 hm, ca. 4-6 timer opp og ned.


Gaskagaisi ligger i Mellomdalen, en sidedal til Lavangsdalen, litt mer enn 30 min kjøring fra Tromsø.