4.3.12

Skidestinasjon Vasstrand på Kvaløya: Breitinden (846moh) og Styrmannen (819moh)

Fantastisk vær i dag, da måtte det bare bli stortur....Yttersia fristet med fin utsikt og ikke minst noen fjelltopper, som vi ikke hadde tatt på ski ennå. Så gikk det altså med Alf og Petter i bilen til Vasstrand. Fra fjærsteina gikk det opp til Breitinden (846moh) via østrenna. Nesten helt ned til Ersfjorden via østrenna og videre fra skardet via nordrenna. Fellene ble tatt på igjen og så gikk det nok en gang opp Breitinden, fordi det var så bra. På tur opp møtte vi så som avtalt Håvard, James, Yngve og Fredrik, som hadde tatt seg litt mer tid til å spise frokost enn oss. Med full fart ned fra Breitinden igjen. Det var så ikke vanskelig å overtale Yngve og Håvard til å ta en tur til Styrmannen (819moh) med i samme sleng, mens de andre bestemte seg for tur ned til Vasstrand. Bra skiføre også opp Styrmannen, ikke minst fantastisk vær og utsikt. Fra toppen skikøring rett ned mot Vasstrand igjen. Kjempefornøyd med dagens tur, takk til alle som var med! Jeg fikk meg i alt ca. 1950 hm i dag....

Fantastisk vær hele dagen, vind bare langs fjorden. Skare nederst, men etter hvert i økende grad styresnø og faktisk bra skiføre der, hvor skikjøringen er interessant.


Skogen er fort unnagjort, allerede på litt mer enn 100moh er det åpent terreng...


Alf og Petter på tur opp. Bremnestinden til venstre, Breitinden til høyre....


fantastisk vær og påskestemning i fjellet....


Styrmannen (819moh) dykker opp etter hvert....


Breitinden nærmer seg, renna som vi skal gå opp, er fortsatt skjult....


Alf på tur opp renna, Ersfjorden i bakgrunnen....


Petter på tur opp ryggen mot toppen....


Alf nyter utsikten, Skamtinden og Storstolpan i bakgrunnen....


Petter nærmer seg toppen....


Utsikt mot Rekvika....


Christoph og Petter på toppen....


Utsikt på turen ned....


Håja.....


De siste 20-30 hm til toppen er det lettere uten ski....


Petter....


Alf.....


Alf...Christoph i full fart ned....(foto Petter Sundbakk)


Alf på tur ned til Ersfjorden....


2. tur opp til Breitinden fra Ersfjorden....


med Yngve og Håvard videre til Styrmannen....


Den brattere og postensielt skredutsatte rennen nærmer seg etter hvert....


Et kort avsnitt med hardt føre, lettere å ta av skiene her....


fantastisk utsikt mot Sommarøya, Tussøya og Senja....


fra toppen mot Ersfjordfjellene....


Breitinden (846moh).....


Yngve på toppen: Senja bakerst, Somarøya og Tussøya litt lenger fremme...


Yngve storkoser seg....


og ikke minst Håvard.....


Vasstrand ligger ytterst på Kvaløya, en drøy times kjøring fra Tromsø.


Det er ruten som vi tok opp og ned. Litt anmarsj fra Vasstrand innebærer denne turen, men ved kombinasjon av flere topper får man seg så mange høydemeter, at det definitivt er verdt det. Parkering langs veien i Vasstrand, her er det bare et begrenset antall parkeringsplasser. I starten er det bare å finne beste veien gjennom skogen, helst på hø. sida av bekken. Skogsgrensen ligger lav og snart er det oppnådd åpent terreng. Ruten opp Breitinden (843moh) er først synlig når Litleskaret er oppnådd. Ved klokt rutevalg er den brede rennen opp ikke særlig skredutsatt foruten de siste 100 hm til toppen som er brattere enn 30 grader. Men selvsagt et det fullt mulig å rote seg bort i skredfarlig terreng her, hvis ruten ikke velges med omhu. Det går også an å gå opp ryggen stedenfor renna, hvis man ønsker det. De siste 20-30 hm til toppen kan det være enklere å sette skiene igjen og rusle opp til fots. Turen ned fra Breitinden til Ersfjorden går i en gryte, hvor man helst bør være seg sikker på, at det ikke går fjernutløst skred, siden fjellsidene til hø. og ve. er ganske bratte. Ikke minst er de siste 150 hm ned til fjorden litt brattere og her blir det også en del trær. Ruten opp og ned Styrmannen (819moh) fører gjennom en potensiell terrengfelle med bratte fjellsider særlig mot sør. Ikke minst er hellingen hvor du beveger deg inimellom 30 grader bratt. Situasjonen må vurderes nøye her, det har gått store skred her og det er blitt tatt folk av snøskred her før. Skiene kan vanligvis tas med helt til toppen. Hele turen byr på fantastisk utsikt på yttersia og Ersfjorden og ikke minst mye bra skikjøring! Anbefales på det sterkeste.