14.4.13

Skredworkshop Lyngen 12.04.-14.04.13: Rotenvikbreen skardet 1350 moh mellom Istinden og store Kjostinden - flott vær og pow wow.....

Litt tvilsom værmelding, men til syvende og sist var vi heldig og fikk oss en knallbra turdag med mye fint vær på tredje workshopdag også! Fantastisk flott puddertur på Rotenvikbren opp til et utsiktspunktet på ca. 1350 moh litt over skardet mellom Istinden og store Kjostinden. Vi var litt seint ute i dag og det var litt treg tempo i tillegg og måtte derfor med hensyn til turen hjem droppe de siste 150 hm videre opp til store Kjostinden, selv om dette hadde vært fullt mulig. Likevel kjempeflott tur i storslått natur og meget bra snø. Takk til alle, som var med! Bare synd å se at scooterkjørerne ikke respekterer noen som helst grenser, villmannskjøring på hele Rotenvikbreen og videre over brefallet helt opp til skardet. Det samme har vi sett for to dager siden på Storgalten og i går på Sofiatinden / Sultinden. Det er flere lovlige scooterløyper i Lyngsalpene og man får ikke et inntrykk av at disse løypene reduserer ulovlig traffikk og highmarking i høyfjellet. Tvert imot. Da mister man enhver tro på at lovlige scooterløyper kan bidra til en grei koeksistens av turfolk og scooterkjørerne. Ikke akkurat trivelig å gå opp et fantastisk brefall for så å bli møtt av scooterbråk og bensinstank på breen og selve brefallet, slik vi fikk oppleve dette i dag.


På tur opp til Rotnvikvatn langs vannrørene. En enkel og lettvint rute opp og ned....


og videre over Rotenvikvatnet, som er regulert.....
fantastisk flott natur her....


Camilla nyter utsikten på Kåfordalpene....


Alf gliser bare, så bra har vi det....


På Rotenvikbreen....


Opp brefallet....


og videre til skardet mellom Istinden og store Kjostinden....
vi nærmer oss målet....
Utsikt på den alternative og mer skredutsatte turen opp og ned fra Kjosen...


Vi var litt seint ute i dag og valgte derfor å stoppe på utsiktspunktet på ca. 1350 moh uten å gå videre til toppen av store Kjostinden 1488 moh, selv om dette hadde vært fullt mulig....


Ruten videre fra utsiktspunktet opp til toppryggen....


flott skikjøring.....


med en god del løssnø i dag....


og dette visste vi å nyte....


Powder på Rotenvikbreen....


og videre helt ned til Rotenvikvatnet i dag....


ekte nordnorsk livsglede.....


Det er ruten, som vi har tatt opp og ned i dag. Det er rikelig med parkeringsplasser ved starten. Skiruten følger vannrørene og strømledningen opp til Rotenvikbreen og ligner fra mars til slutten av sesongen ofte en preparert skibakke, som mye folk er det, som ferdes her. Rotnvikvatnet kan traverseres på ski, men vær obs på at vatnet er regulert! Som alternativ går det an å gå rundt. Etter vatnet kommer det en kort brattere bakke på ca. 30 grader og kanskje 100 hm opp før man etter hvert kommer på den slake breen. Brefallet opp gikk vi helt på nordaustsiden, her er terrenget over 100 hm 30-38 grader bratt. For nedkjøringen valgte vi ruten helt sørvest på brefallet, som er omtrent like bratt, men kanskje litt mer skredutsatt i alt. Så igjen videre på den slake breen tl skardet mellom Istinden og stor Kjostinden på ca. 1300 moh. Derfra er det godt mulig å gå videre opp til store Kjostinden, isøks og stegjern anbefales i så fall alt etter forholdene. Også Istinden kan nåes, i så fall må man først renne ned et stykke mot sørvest for å nå normalruten på Istinden. Ruten opp til utsiktspunktet 1350 moh, som vi gikk i dag. har i alt 1250 hm og tar vel 3-5 timer, alt etter tempo.


Rotenvikbreen ligger i Nordlyngen. Kjøreturen fra Tromsø til Lyngseidet tar vel i alt 1:30 timer pluss fergeturen fra Breivikeidet til Svensby med ca. 20 minutter. Man kjører gjennom Lyngseidet og videre mot Koppangen for så å ta av mot høyre til Grendehuset. Denne veien følger man helt til slutten.