15.4.12

Kvalvikdalsfjellet (1358moh) i Lyngen: flott topptur med tinderangling til høyeste punktet i massivet...Meget fin og litt mer alpin Lyngentur med Kent Hugo i dag. Nok en dag med fantastisk vær og uten vind, varmt og godt. Allerede relativt lite snø nederst på østsida av Lyngen, men fortsatt bra skiføre. Skaret nederst, men lenger oppe nesten like mye nysnø som på Kvaløya. Kvalvidalsfjellet 1358moh er det høyeste punktet i dette massivet og anbefales på det sterkeste til alle, som er glad i toppturer med både skikjøring, litt tinderangling og alpine utfordringer! Takk for turen!
Syndt å se, at scooterkjørerne ikke lenger respekterer noen som helst grenser. Scootertraffik overalt mot Rundfjellet i grupper med 5 scootere i dag, altså motorstøy nesten hele tida midt på en fintværsdag. Da mister man enhver tro på at de samme kjørerne ville forholde seg til lovlige scooterløyper, om det ville bli opprettet flere slike. Trist.


I starten: det begynner å lukte vår på østsida av Lyngen....


forbi skihytta i Kvalvikdalen.....


Kvalvikdalstinden og Kvalvikdalsfjellet kommer til synet etter hvert....


Bredalsfjellet.....


Rundtinden.......


første brattere heng opp mot breen nærmer seg....


Kent Hugo foran Kvalvikdalsfjellet med eggen, som vi gikk opp....


et lite menneske i storslått natur....


skardet nærmer seg, vi gikk for den bratte rennen til høyre for den markante fjellknausen for å komme oss på eggen....


Kent Hugo på tur opp renna....


på eggen.....


Kent Hugo på toppen, Fornestinden og Forholtsfjellet i bakgrunnen....


bratte bakker mot Kvalvikdalen og Goalsavarre......


store skavler på eggen: Kent Hugo på tur ned....


litt småklyving og brattere terreng inimellom.....


Vi gleder oss på nedkjøringen......


Kent Hugo på tur ned.....


grei snø på breen, men med begynnende solpåvirkning.....


Turstart ved slutten av veien ved Øvergård. Man følger skisporene (og scootersporene?) opp mot skihytta på hø. sida av dalen. Kvalvikfjellets sørsidige heng traverseres med hensyn til risikoen for skred fra lenger oppe i fjellsidene. Så videre mot Kvalvikvatnet før man dreier mot vest. Man kommer seg opp på breen mellom Kvalvikdalsfjellet (1296) og Kvalvikdalstinden (1358moh) via et ca. 30 grader bratt heng. Så blir terrenget slakere igjen til man nærmer seg skardet øverst. Når man nærmer seg skardet ved slutten av breen, velger man en litt brattere renne (ca. 35-40 grader) opp på hø. sida av en fjellknaus, hvis man vil tinderangle seg videre langs en inimellom bratt og litt luftig egg til Kvalvikdalsfjellet (1358moh). Dette gjorde vi i dag. Det litt enklere alternativet er å gå opp slakeste rute til laveste punktet i skardet (ca. 30 grader bratt) og så langs en litt kortere og enklere egg til fortoppen til Kvalvikdalstinden (denne ruten er beskrevet Espens bok «Toppturer i Troms»). Stegjern og isøks anbefales uansett. I alt ca. 1350 høydemeter. Mye nysnø i dag, fortsatt forkjølet, således rolig tempo, vi brukte 6:25 timer for hele turen inkludert pauser. Turen innebærer litt anmarsj, men er definitivt vedt det, og anbefales til alle, som ikke bare er glad i skikjøring, men også litt i alpine utfordringer. En fin blanding......Ca. 2 timers bilkjøring, når man kjører via Nordkjosbotn. Litt kortere, hvis man tar ferjen fra Breivikeidet, men den første går relativt seint på søndag.