27.2.12

Laksvatnfjellet (876moh) og Fagerfjellet (903moh) via Henrikskardet: mye moro, moderat rutevalg og knallbra snø.....

Dagens tur gikk med Petter først til Laksvatnfjellet (876moh) med start fra Laksvatnet (ca. 20moh). Deretter ble det i tillegg tur til Fagerfjellet P.903moh via Henrikskardet med turstart fra Ramfjorden (ca. 15moh). I alt fikk vi oss ca. 1750 hm i dag. Dagens topper og rutene opp og ned var valgt med hensyn til både værvarsel med meldt kuling fra sørøst og fortsatt skredfare på nivå 3, eventuelt stigende til 4 i løpet av dagen. Og vi fikk full klaff med dette! Lite vind hele turen, bare på selve toppene blåste det litt. Meget fin snø, pudder, nesten ikke vindpreget i det hele tatt og dette i store mengder. Sprekker i snøen og et svært drønn på tur opp Laksvatnfjellet minnet oss om forholdene og vi var fornøyd med, at vi ikke hadde valgt brattere alternativer i dag heller. Takk for turen til Petter!


På tur opp Laksvatnfjellet med utsikt mot Tverrfjellet og Gjømmertinden....


Petter i fint driv opp....


På toppen med utsikt mot Lyngen.....


Balsfjord med Tamokfjellene....


Petter på toppen, Svartnestinden, Snømannen, Andersdalstinden og sovende soldat i bakgrunnen....


kjempefin snø og skikjøring hele veien i dag....


og Petter fikk prøve sine nye Nunatak....


Nå på tur opp Henrikskardet....


med Fagerfjellets topp 903moh som turmål....


 mye snø her også....


på toppen.....


Fagerfjellet via Henrikskardet ligger ca. 25 km og en drøy halv times kjøring fra Tromsø. Parkering i lommer langs veien, helst bør man spørre folk som bor der, om det er lov til å parkere!


Dette var nok ikke min første tur til Henrikskardet, men anledningen benyttes til å oppdatere rutebeksrivelsen. Ruten via Henrikskardet til toppen 903 er veldig lite skredutsatt. Dette forutsetter imidlertid valg av rett rute, det vil si at man holder seg unna de bratte fjellsidene nord for Henrikskardet! Her har det skjedd et stygt skredulykke i 2010. Ikke minst hengene mot P.859 og Maritinden er skredutsatte.
I starten går ruten gjennom skog og det er lurt å følge en sti nord for Fagerelva. Men snart blir det så åpent terreng og man nærmer seg toppen 903 med jevn og rolig stigning. Også toppen P.957 kan oppnås fra Henrikskardet, men turen forutsetter mere stabile snøforhold. Det samme gjelder turen videre til Maritinden.