31.12.11

Snøkrise i steden for smørkrise, men uansett vel overstått. Høydemeterbonus isteden for lavkarbo: Gråtinden i mørketidslys og Fagerfjellet i måneskinn....

Tor Edgar hadde tipset om gode snøforhold på Gråtinden (871moh) og og så ble det altså tur til denne toppen i dag. Forholdsvis kald, 8 kuldegrader ved turstart og rundt 12 kuldegrader ved toppen, men lite vind til gjengjeld. Tur opp fra Storelva i velryddet trase (takk for det!) og så langs ryggen til toppen. Topphenget var uten spor ennå, så det måtte bli nedkjøring rett ned fra toppen. Fantastisk fint pudder med god såle, ingen steinkontakter. Tur ned til ca. 530moh og så en tur til opp til toppen, i alt altså nesten 1200 høydemeter finfin skikjøring på denne toppen i dag. Nedkjøring via samme rute og videre via gryta tilbake til oppstigningssporet og ned til Storelva. Pudder hele veien på tur ned, meget bra føre. Fantastisk mørketidslys, jeg tok meg litt mer tid til å ta bilder i dag. Ikke mange toppturentusiaster her i dag, i alt var vi bare 3 stykker på Gråtinden i dag.

Smørkrisen har aldri bekymret meg mye, men snøkrisen har tatt hardt på meg de siste 2 måneder. Uansett er den veloverstått nå. Meningen med lavkarbotrenden har jeg ikke skjønt i det hele tatt, jeg satser heller på høydemeterbonus i steden for lavkarbo. Etter turen til Gråtinden ble det kaffe og kake hjemme altså, og så solotur på Fagerfjellet (normalrute) i måneskinn. Teleskierne har trakket bra spor her, men forbausende nok har det nesten ikke vært folk på Fagerfjellet etter dem. Massevis meget bra og uforsporet pudder, fikk meg en utmerket nyttårsaftentur! Takk for det! Velfortjent kos på sofa nå etter en mørketidsdag med 2000 høydemeter "human powered skiing".


helt magisk lys i dag: på tur opp Gråtinden med utsikt mot Malangen.....


også reinsdyrene koste seg med lyset i dag....


Ikke mange folk på Gråtinden, men i hvert fall en toppturentusiast til møtte vi i dag. Hyggelig dette og...


Ryggen til toppen midt på dagen: inversjonsskyer over fjorden....


Forfatteren nærmer seg toppen....


og er mer enn godt fornøyd med dagens snø og dagens vær....


andre tur opp mot Gråtindens topp: stairway to heaven....


Tromsøfjellene: Tromsdalstinden, Hamperokken, Bjørnskardtinden, Fagerfjellet, Saltdalstindane og mange flere....


kjøregleder på topphenget....
Forfatteren koser seg med urørt løssnø på topphenget....


da lengter kroppen bare etter høydemeterbonus, ikke snakk om lavkarbo....


Ruten og turen er beskrevet tidligere på bloggen. Jeg legger ut en oppdatert turkart i dag. Grei parkeringsplass ved Storelv. Fin trase gjennom glissen skog opp mot Høgåsen. Alternativ turstart ved Kvitberg og via Kvitbergåsen. Derfra et stykke ned i gryta mellom østrygg og sørrygg. Vanlig rute opp går til Høgåsen og videre langs sørryggen til Gråtinden. Fineste nedkjøring får du deg rett fra toppen og fra sørrygen mot gryta, men den er 30-35 grader bratt og rasutsatt i starten, så her må risikoen vurderes nøye!