10.2.13

Lille Russetinden 1527moh: "lillebroren" til store Russetinden er en av Troms 1500 meters topper....

De siste ukene har det vært mange turer på topper, som er blitt beskrevet på bloggsida tidligere, så da ble det ikke nye bilder eller rutebeskrivelser på bloggen. Likevel har vi fått oss mange meget flotte turdager og mye uforsporet snø på forholdsvis lite brukte topper i Tromsøområde de siste ukene. Dette er fortsatt fylt mulig, om man bare velger turmålet med litt omhu. 
I dag var Petter og jeg lysten på noen nye skitopper og vi falt til slutt for lille Russetinden i Tamokdalen, siden vi begge to ikke har vært på ski der før. Lille Russetinden er paradoksalt nok litt høyere enn store Russetinden og er en av Troms 1500-metringer. Toppen er godt synlig både fra E6 og fra Tamokdalen og har stått på ønskelisten min ei god stund allerede. Litt overskyet i starten, men så gradvis lettere vær. Ikke vind i det hele tatt, temperaturer mellom -2 og -12 grader. Blandete føreforhold, litt av alt, pow nederst og øverst, inimellom litt vindpreget snø og kortvarig litt gjennomslagsføre. Flott tur med litt lang anmarsj, takk for turen til Petter!


Forholdsvis overskyet i starten, men toppen til lille Russetinden helt bakerst på bildet er i hvert fall godt synlig allerede kort etter turstart....


En spennende renne opp til Dalsfjellet, vi skal komme tilbake til den ved en senere anledning...


Etter en lengre transportetappe gjennom Kjusakdalen går det nå opp mot toppen....


Petter på tur opp det 1000 hm lange topphenget, i bakgrunnen transportetappen gjennom Kjusakdalen...


Værgudene var med oss i dag og det ble gradvis lettere vær når vi nærmet oss toppen...


Utsikt mot Dalsfjellet....


Forfatteren storfornøyd på toppen etter rundt 4 timer....


På toppen med blikk mot Hattavarre, Sjufjellet, Botnskardfjellet og Innertinden...


Utsikt mot blant annet Rakeltinden, store Russetinden og Dalsfjellet....


Sørlyngens topper lyser opp i sola mellom skyene: med en slik utsikt kan man ikke klage på været....


Petter koser seg på topphenget...
Det finnes flere ulike bratte og litt mindre bratte muligheter til å komme seg opp og ned lille Russetinden på ski, både fra Balsfjordsida og fra Tamoksida. Ruten, som vi har valgt i dag, er vel den mest konservative og minst skredutsatte. Turstart ved Skaidi, parkering langs veien. Lang og slak anmarsj gjennom Kjusakdalen, ofte er det scooterspor på ve. sida av elva. Når det ved Nedrebotnen begynner å gå opp den lange toppbsakken med rundt 1000 hm blir det en del brattere bakker og det er lett å rote seg bort i terreng, som er brattere enn 30 grader. Ved klokt rutevalg er det bare kortere avsnitt av ruten som er litt brattere enn 30 grader, ellers holder seg terrenget vel litt under eller ved 30 grader. Alt i alt har ruten ca. 2 mil og ca. 1500 hm tur / retur. Vi brukte rundt 6 timer opp og ned i dag, anslått tidsbruk ligger ved 5-8 timer, alt etter hvor kjap du er.