19.6.11

Vengsøytraversen: FSG-overnattingstur med lettvint tinderangling ved optimale forhold.....

Felles FSG-tur med teltovernatting på Vengsøya denne helg....Fredrik og Anne hadde tatt ansvar og innkalt til turen....forholdene kan trygt betegnes som optimale: Sommervær med blå himmel, knallvarmt, lite vind og ikke minst lite nedbør i det siste, slik at hele fjellet var knustørt....Anne, Fredrik, Yngve, Nils-Petter, Denise, Ulva, Hege, Oddvar, Claudia og meg var med og fikk oss en fantastisk fin tur med tinderangling, god stemning og masse lange pauser for å nyte Tromsø-sommeren fra sin beste sida....teltplassen var valgt på øyas østsida med tanke på kveldssol og midnattssol. Men herrene lot seg lure litt ved dette valget, teltplassen var ikke helt optimalt i forhold til kveldssol, vi dro for langt mot nord: vil du ha kveldssol, så er det vel det beste å ligge rett der i fjæra hvor du kommer ned fra fjellet og ikke lenger nord...likevel finfin teltplass, der vi var og god mulighet til grilling i fjæra, samt finfin morgensol til frokost....spennende å følge med den "svenske måten" å tenne bålet! Takk for turen til alle som var med!


I fint driv opp mot traversens første topp: Vengsøytinden (764moh). Utsikt mot Skulsfjorden og Lyfjorden på Kvaløya....


Hverken Claudia eller Yngve klaget over været i dag. Varmt og godt, her med utsikt mot Tromvik og Kvaløyas yttersia med blant annet Håja....


Yttersia nordover: Musvær, Rebenessøya og Ringvassøya i bakgrunnen....


Vel nede på eggen etter første topp, neste topp venter nå....


Opp mot Horntinden (719moh)....


Sørfugløya, Sandøya, Risøya og Lyngøya på horisonten....


Noen opptak med småklyving er det, men forholdene var optimale i dag....


Anne....


Blikk tilbake til traversens første og andre topp....


og atter en gang et bilde av Kvaløyas yttersia.....


På vei opp mot Stortinden (630moh), traversens 4. og siste topp.....


Vengsøya ligger nord for Tromvik på Kvaløya. Ferjen til Vengsøya starter fra Bellvika i Skulsfjorden, en drøy halvtimes biltur fra Tromsø....


Det er ruten som vi gikk. Det beste er å gå traversen fra vest til øst, i så fall har du de mest utsatte passasjene på tur opp.....det er en del gress, moser og glatt stein her, så det er en klar fordel når det er noenlunde tørt. I fjor gikk vi traversen fra øst til vest. Det var litt fuktig denne gangen, og da var pasasjen ned fra Horntinden vanskelig.
I starten følger man Storelva opp langs en liten sti på gress og lyng, Etter hvert blir terrenget brattere, men det er ikke klyving til første topp (Vengsøytinden, 764moh). Fantastisk utsikt på hele yttersia og storhavet er slitets lønn før det går langs eggen eller langs fjellsiden ned mot skardet som ligger mellom Vengsøytinden og Horntinden. Nå går det opp igjen og det blir litt klyving. Er det tørt her, så er det bare kos, men er det vått og glatt, kan dette oppleves som litt ubehagelig....fra Horntinden ned følger man også stort sett eggen, noen ganger går man med fordel litt lenger sør i fjellsiden. Oppe på Kvantotinden (750moh) har man allerede en god del bak seg. Så rusler man ned mot skardet før det går videre langs eggen på Stortinden (630moh). Fra skardet til Stortinden kan man både følge eggen eller går litt lenger sør i fjellsiden på lyng og gress. Steinene på eggen, kan være løs her og det er litt luftig inimellom, så vær obs her! Fra Stortinden ned går det en liten sti og terrenget er ukomplisert gåterreng. Så gjenstår turen på asfalt tilbake til startplassen, med mindre at du har satt en ekstra bil i starten av knivsegga...hele turen tar ca. 8-9 timer med noen pauser, men kan selvsagt gåes fortere, hvis du vil.....Anbefales! En av Tromsøs fineste fjellturer, spør du meg!