29.1.11

Gråtinden (870moh): 16 deltakere og 3 instruktører på FSG-tur med skredtrening.....

Jannike, Marianne og jeg hadde tatt iniatitiv til en FSG-tur med skredtrening. Det var veldig gledelig å se at det var så mange interesserte (25 påmeldinger). Med hensyn til sikkerhet hadde vi desverre ikke mulighet til å ta med alle, men det var til syvende og sist 16 deltakere pluss 3 instruktører som la ut på tur. Deltakerne hadde mulighet til å tenke gjennom forskjellige turalternativer og rutevalg etter 3 x 3 metoden hjemme. Vi valgte så Gråtinden (871moh) på Kvaløya som dagens turmål og delte oss opp i tre grupper, slik at det var god mulighet til å trene og drøfte rutevalg, bratthetsmåling, snødekket, rasfare og gruppedynamikk på tur opp. Det ble lagt stor vekt på observasjon av terrenget med øye og øre fremfor graving av snøprofil og kompresjonstest, dessuten på den menneskelige faktoren (gruppedynamikk, avlastningsavstand, kjøre en etter en, deltakernes kondis og motivasjon). Inimellom var det anledning til felles samling av gruppene med korte innlegg om v-shape, bruk av skredsøker og turplanlegging. På turen ned var det til tross for politimesterens advarsler anledning til å kjøre i terrreng brattere enn 30 grader en etter en etter å ha vurdert skredfaren på enkelthenget. Dessuten ble det praktisk søketrening på turen ned, en av gruppene gravde ned flere skredsøkere (ikke helt uten fallgruver for de som måtte lete...) og de andre fikk anledning til å lete etter "ofrene" og gravde de frem....


Harald på vei opp....


og Petter.....


Ann-Kristin....


lunsj på Gråfjellet, Gråtinden i bakgrunnen....


selvsagt med fjeset mot sola....


FSG på vei opp ryggen....


fra toppen mot sydryggen....


graving og leting etter potensielle skredofre...


Fint vær med sol og blå himmel hele dagen. Rundt 7 kuldegrader, lite vind. Skare med litt pudder oppe, i alt greie føreforhold, selv om man ikke kan betegne dette som drømmeforhold for tiden. Vi valgte i dag på tur opp sørflanken til Gråfjellet istedenfor anleggveien. Videre gikk det langs sørryggen til Gråtinden. På vei ned fulgte vi først ryggen et stykke før vi rente ned rett i gryta og videre til parkeringsplassen. 

Gledelig å se hvor mye skred- og vurderingskompetanse alle deltakere har! Men også gledelig og lærerikt for oss alle å se, at vi trenger regelmessig trening og at vi alle har potensialet til å bli ennå bedre! Stor takk til Jannike og Marianne som medinstruktører og stor takk til Sigurd, Denise, Claudia, Harald, Morten, Niklas, Ann-Kristin, Petter, Bjørn Ivar, Daniel, Maria, Tove, Magnhild, Geir-Hugo, Terje, Laila som engasjerte deltakere og meget hyggelig turgjeng! Tydeligvis etterspørsel og behov for slike opplegg og vi skal satse på å få til flere slike tilbud i FSG i fremtida!